PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI, VOĆE

Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom, isečenom stranom na dolei stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo. Jabuke za jela se biraju ovako:za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo, one slađe.
Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima. Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda. Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.
Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.
Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta lako skliznuti na sredinu. Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so. Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

View the original article here