KOLAČ OD JABUKA s KARAMELOM

 

KOLAČ OD JABUKA s KARAMELOM

Moji prijatelji na Facebooku me "muče" pričama o jeftinim proizvodima u ovo doba godine... bušeli rajčice jednaki 14 litara svježe salse... bušeli jabuka i breskvi (tako sam zavidna). Neki dan (ovdje na Aljasci) platio sam 2,29 dolara po funti za jabuke!! Vau!!!

Našla sam ovaj recept za kolač od jabuka na Recipe Shoebox, vrhunski je što se tiče okusa i vlažnosti. To je jedan od onih gem-recepata koji je drugi dan još vlažniji. Poslužen sam je senzacionalan, ali poslužen blago toplo sa sladoledom, smiješno je ukusan.
 

5 velikih jabuka Granny Smith
1 šalice maslaca (sobne temperature)
2 šalice granuliranog šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice višenamjenskog brašna
11 žličice mljevenog cimeta
1 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličice soli
1 žličice sode bikarbone

(ogulite jezgru i ogulite jezgru) otprilike veličine graška...ja koristim kuhač), ostaviti sa strane. Električnim mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umuteći nakon svakog jajeta; istucite vaniliju.

U smjesu s maslacem dodajte brašno, začine, sol i sodu bikarbonu. Tijesto će biti jako gusto (skoro kao tijesto za kekse). Umiješajte jabuke (vlaga iz jabuka će popustiti tijesto).

Raširite tijesto u namašćenu posudu za pečenje 9" x 13" (ja volim koristiti staklo) i pecite na 350 40 do 45 minuta ili dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju i skoči natrag kada se lagano dodirne (moja električna pećnica traje 45 minuta)

Larin originalni recept je upravo rekao da umak (recept ispod) serviram uz tortu, no ja sam odlučila napraviti malo drugačije: izvadila sam tortu iz pećnice i ostavila da se ohladi 15 minuta, zatim sam probušila male rupice, otprilike svaki 2", preko cijele torte (pazite da rupe budu dovoljno duboke da dodiruju dno kalupa za torte). NAPOMENA: Ja sam koristila svoj najmršaviji termometar za meso da napravim male rupice. Vrući karamel preljev prelijte po površini torte (nestat će dolje u rupama).

EASY CARAMEL PRELIV (Lara ga je nazvala butterscotch, ali više je okusa karamele).
U tavi za umak s debelim dnom pomiješajte 1 šalice maslaca i 1 šalice smeđeg šećera. Kuhajte na srednjoj vatri dok se maslac potpuno ne otopi. Polako dodajte 1 šalice masnog vrhnja (pažljivo da isprva prska) miješajući dok ga dodajete. Ovu smjesu pustite da prokuha. Kuhajte i miješajte 3 minute. Topli kolač preliti vrućim preljevom. Pustite da se kolač ohladi prije posluživanja.