ENTENMANNOV KOLAČ OD JABUKE OD KAVE TOP RECEPT

 Ako volite Entenmannove kolače od kave, obožavat ćete ovaj recept. Slično je, ali OH! toliko ukusnije. To je u osnovi slatko (kvasac) tijesto koje se lako mijesi u stajnom mikseru 3 minute, zatim odstoji 20 minuta, formira se i puni jabukama, pa se stavi u hladnjak na dva sata i na kraju peče 30 minuta. TAKO je vrijedan malog truda i radi dvije velike velike torte za kavu. Nadam se da ćete probati ovaj vikend! (Kliknite na ovu fotografiju da vidite cijeli Yummm faktor).



  Prvo napravite fil od jabuka da se ohladi. U velikoj tavi rastopite 1/3 šalice maslaca i pirjajte pet Granny Smith (oguljenih, očišćenih i narezanih) jabuka na srednje jakoj vatri oko osam minuta ili dok gotovo ne omekšaju. Umiješajte 3/4 šalice bijelog šećera i 1/4 šalice smeđeg šećera i 1/2 žličice cimeta. Lagano kuhajte, miješajući, dok se ne zgusne (oko 15 minuta). Ostaviti sa strane da se ohladi.

Za tijesto u stajni mikser stavite sljedeće:

2 1/2 šalice višenamjenskog brašna
4 žlice šećera
1/2 žličice soli
1 puna žlica kvascaPomiješajte gore navedene sastojke da se dobro izmiješaju.

U manjoj posudi umutite sljedeće sastojke, a zatim ih dodajte suhoj smjesi.

1/3 šalice otopljenog (ali ne vrućeg) maslaca
1 jaje
3/4 šalice vruće vode iz slavine

Mijesite tijesto na mašini, na srednjoj brzini, tri minute. Ako vam se čini presuho, dodajte dodatnu žlicu vode. Nakon tri minute, ostružite stranice posude (tijesto će biti jako mekano i ljepljivo), poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
Nakon 20 minuta podijelite tijesto na pola (napravite 2 kolača od kave) i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik 12x14. Svaki pravokutnik stavite na vlastiti lim za kolačiće obložen pergamentom. Stavite fil od jabuka na sredinu, a zatim prerežite stranice ovako: preklopite male trakice preko nadjeva od jabuka (ne morate ga stiskati, samo ih položite preko). Svaki kolač od kave prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva sata. Nakon dva sata izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nakon 30 minuta prelijte svaki kolač od kavepreljev za struesel (koji se pravi od 3/4 šalice narezanih badema + 6 žlica višenamjenskog brašna + 1/4 šalice šećera u prahu + 3 žlice maslaca + 1/4 žličice cimeta - izrežite maslac na suhe sastojke do sitnih mrvica).
Pecite na 375 15 minuta, a zatim smanjite na 350 još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za hlađenje. Po vrhu prelijte jednostavnu glazuru od vanilije i ukrasite s još narezanim bademima.Ovako izgleda slasna torta s kavom iznutra ... Yummmm !



Ovo zvuči kao puno koraka, ali stvarno je lako napraviti. Jednom kada ga napravite, nikada više nećete biti zadovoljni Entenmannovom !