KARAMEL JABUKA HRVATKA Pita od jabuka

KARAMEL JABUKA HRVATKA

Pečem čips od jabuka desetljećima i ovo je DALEKO najbolji okus koji sam IKAD napravila. Toliko je ukusno da je izbirljivi muž odmah dao PET ZVIJEZDICA.  Ne mogu vam reći koliko je to rijetko!!!

Tanko narezane jabuke, koje se peku u bogatom, mekanom, karamel umaku, prelivene su slatkim, hrskavim, orašastim slojem za koji treba umrijeti.....i kuglicom sladoleda od vanilije.....WOW !!!  




KARAMEL JABUKA HRVATKA
NAJBOLJI IKADA !!
 
PRVO IZMJEŠAJTE SASTOJKE ZA PRELJEV
2/3 šalice svijetlosmeđeg šećera pakiranog
2/3 šalice višenamjenskog brašna
1/2 žličice mljevenog cimeta
6 žlica hladnog maslaca
1/2 šalice nasjeckanih pekana Pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet i narežite na hladan maslac dok mrvičasto je, umiješajte orahe. Staviti na stranu. NAPRAVITE SLOJ OD JABUKA SLJEDEĆIH 5 velikih jabuka (ja volim koristiti jabuku koja se zove Envy) 1/2 šalice maslaca 3 žlice brašna 1 žlica kukuruznog škroba 3/4 šalice smeđeg šećera 3/4 šalice granuliranog šećera 1 žličica mljevenog cimeta 1/4 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića 1 žlica ekstrakta vanilije + dovoljno vode za = ¼ šalice


Ogulite i narežite jabuke (vrlo tanke). Stavite ih u veliku zdjelu i ostavite sa strane . U tavi za umak s debelim dnom otopite maslac. Maknite s vatre i dodajte brašno i kukuruzni škrob te miješajte dok ne postane glatko. Odmjerite 1 žlicu ekstrakta vanilije u četvrtinu šalice, a zatim napunite ostatak vodom (ukupna tekućina 1/4 šalice). U smjesu otopljenog maslaca dodajte vodu/tekućinu ekstrakta, smeđi šećer, granulirani šećer, cimet i muškatni oraščić. Sve kuhajte na laganoj vatri (samo pustite da kuha oko rubova posude oko 30 sekundi). Skinite s vatre i prelijte jabuke i miješajte dok ne budu dobro premazane.  Staviti na stranu.


SVE SPOJITI Stavite premazane jabuke u ohlađenu - nepečenu koru za pitu. NAPOMENA: važno je da koristite DUBOK tanjur za pitu ili ćete se preliti. Jabuke pospite hrskavom hrskavom od smeđeg šećera koju ste ranije napravili i pecite u pećnici zagrijanojna 375° 40-45 minuta ili dok nadjev ne postane pjenušav.Pustite da se ohladi dok ne budete mogli držati ruku (udobno) na dnutanjura za pitu prije rezanja. Pita ima okus gotovo kao pitoma karamelna jabuka, odlicna je.


UŽIVATI !!