Svi vole ove PETICE OD JABUKA " Pita od jabuka "

  " Pita od jabuka "

Svi vole ove ČETOLICE OD JABUKA. Postoje 3 sloja: slatka i maslasta kora od prhkog kruha, prelivena sočnim filom od jabuka i prelivena slatkim i hrskavim streusel preljevom. Čak i izbirljivi muž daje ovim (rijetkim) "Dva palca gore" !!!

Bilo je teško dobiti dobru fotografiju

Za ovaj recept potrebne su samo 3 velike jabuke + spajalice iz smočnice, tako da je bio omiljeni tijekom ove nestašice namirnica u Corona Virusu. Cijeli recept čini tavu 9 x 13 pločica, ali ako ste kao mi (prazni gnijezdi), polovica recepta dobro funkcionira u tavi 9 x 9. Također se dobro smrzavaju.




KORA OD KRKA
21 žlica maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temp.
Ovo se čini kao puno maslaca, ali čini se 
gornja I donja kora
1 šalica bijelog šećera
2 velika žumanjka
3 šalice + 3 žlice višenamjenskog brašna
2 žličice vanilije

Sastojke za koru miješajte stajaćim  mikserom jer se dobije jako čvrsto tijesto. DVIJE ŠALICE ovog tijesta ravnomjerno utapkajte u tepsiju (ili foliju) obloženu 9 x 13 (ostatak tijesta ćete upotrijebiti u preljevu za struzel, kasnije u receptu).  Nakon što dobijete ravnomjerno ispupčenu koru u tepsiji 9 x 13, izbockajte je vilicom, ovako, a zatim stavite pleh sa sirovim tijestom u zamrzivač na 10-ak minuta. 




Ohlađenu koru 9 x 13 pecite na  srednjoj rešetki pećnice 20 minuta na 325°

Dok se kora peče, izvadite jezgru i ogulite velike 3 jabuke (bilo koje sorte). Stavite ih u kuhač s 1 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice   muškatnog oraščića* * i 2 žlice smeđeg šećera.

Pulsirajte jabuke nekoliko puta, dok jabuke  ne budu veličine zelenog graška . Trebali biste dobiti oko 4 šalice nasjeckanih jabuka.

Također, dok se kora peče, u preostalo tijesto dodajte 1/4 šalice šećera i 1/2 šalice sitno nasjeckanih pekana. Ja koristim rezač za tijesto da umiješam šećer i orahe u tijesto, ali i vilica dobro funkcionira...samo razbijte velike grudice.

Sada je vrijeme da spojite 3 sloja. Djelomično pečenu koru izvadite iz pećnice i na nju stavite nasjeckanu smjesu od jabuka. Preljevom od mrvica pospite jabuke i pritisnite (baš lagano) .

Pecite na  GORNJOJ rešetki pećnice zagrijane na 350°  35 minuta. Pečene šipke (u tepsiji) ohladite na rešetki najmanje sat vremena. Kada se dno posude potpuno ohladi na dodir, podignite šipke iz posude povlačenjem preklopnih krajeva folije. 




Ponekad stavim jednostavnu
glazura od vanilije na ovim šipkama
ali im sigurno ne treba

NAPOMENA:  Mjerenje maslaca od 21 žlice NIJE tipkarska greška.

NAPOMENA:  *Ovaj recept zahtijeva prstohvat muškatnog oraščića. Muškatni oraščić je dobar i možete ga izostaviti ako vam nije stalo do okusa.


NAPOMENA:  Obložite pleh za pečenje 9" x 13" pergamentom (ili folijom) i ostavite krajeve folije malo dugima, tako da ih možete koristiti kao ručke za podizanje ohlađenih šipki iz tepsije. Dno tepsije ne morate namazati jer ima puno maslaca u pecivu, ali  OBAVEZNO pošpricajte stranice tepsije/foliju sprejom za kuhanje kako se jabuke ne bi lijepile za stranice. NAPOMENA:  Obratite pažnju na temperaturu pečenja. Prva kora  je prethodno pečena na  srednjoj rešetki na 325° .  Završno pečenje je na  TOP rešetki na 350° da dno kore ne potamni previše. BILJEŠKA:

 


Ako ćete koristiti super hrskavu jabuku, poput Granny Smith....prethodno ih kuhajte oko 30 sekundi (u mikrovalnoj pećnici) prije nego što ih stavite na koru od kratkog kruha.


UŽIVATI !!!